Saxo16v club

Haal meer uit uw logistieke processen met een TMS

Geplaatst op

Logistieke bedrijven moeten iedere dag hard werken om hun bestaansrecht te blijven behouden. Als de concurrent het namelijk sneller en efficiënter kan, dan wordt het nagenoeg onmogelijk om daar tegen op te boksen.

Daarom kan men in de sector bijna niet meer om het gebruik van geschikte bedrijfssoftware heen. Velen vertrouwen daarom, naast het ERP-systeem, op de inzet van een Transport Management Systeem, afgekort ook wel bekend als het TMS.

Wat is een Transport Management Systeem?

Een Transport Management Systeem (TMS) is verantwoordelijk voor de planning, uitvoeren en optimalisatie van de goederenbewegingen van een organisatie. Het fungeert dan ook als centraal platform waarop gebruikers alle relevante informatie omtrent de logistieke processen kan raadplegen.

Deze logistieke processen zien er bij iedere organisatie anders uit. Sommige bedrijven zijn gespecialiseerd in het leveren van bepaalde grondstoffen, anderen verplaatsen een afgerond product naar de uiteindelijke verkoper. Maar het maakt eigenlijk vrij weinig uit wat men doet; het belangrijkste is dat deze ritten zo efficiënt mogelijk worden gereden. In dit digitale tijdperk, dat wordt gekenmerkt door hevige concurrentie, zijn het deze details die het verschil kunnen maken.

ERP, WMS en SCM

Hoewel ieder losstaand softwaresysteem al een significant verschil kan maken, wordt vaak gezegd dat ze vooral in verbinding met elkaar het meest effectief zijn. En dat klopt. Daarom maakt het TMS vaak onderdeel uit van een overkoepelend ERP-systeem. Het voornaamste voordeel hiervan is dat de onderlinge systemen naadloos informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Dit is met name nuttig omdat niet iedereen binnen de organisatie toegang heeft tot het TMS, omdat hun functie hier simpelweg niet direct iets mee te maken heeft. Deze mensen hebben echter wel toegang tot het ERP, en kunnen desalniettemin de belangrijkste data uit het TMS inzien, zodat ze in ieder geval een beeld krijgen van de huidige stand van zaken.

Binnen de logistieke sector beperken de softwareoplossingen zich echter doorgaans niet tot een ERP en TMS. Daar waar transport plaatsvindt, zijn meestal ook opslagplaatsen waar goederen worden bewaard; ter ondersteuning van deze processen hebben de meesten een Warehouse Management Systeem (WMS) in beheer. Voor de bedrijven die de productie van het uiteindelijk te verplaatsen product ook in beheer hebben, bestaan er oplossingen voor Supply Chain Management (SCM).

De voordelen van het TMS

Het gebruik van een geschikt Transport Management Systeem brengt dus allerlei voordelen met zich mee. Laten we deze eens op een rij zetten:

  • Kostenbesparing: wanneer men beter zicht krijgt op de logistieke processen, zijn ze in staat om deze nog efficiënter in te richten. Dit betekent minder ritten, efficiëntere ritten en slimmere inzet van personeel/middelen.
  • Overzicht in de supply chain: het TMS stelt gebruikers in staat om het transportproces van A tot Z in te zien.
  • Realtime tracking: dankzij het TMS kunnen gebruikers de ritten in realtime nauwkeurig volgen en evalueren. Is er bijvoorbeeld nog ruimte om de route in te korten? Dit kan tevens zeer nuttig zijn wanneer bepaalde verkeersomstandigheden de geplande route belemmeren. Hierdoor kan men proberen om bijvoorbeeld een file te omzeilen.
  • Automatisering: steeds meer softwaresystemen worden tegenwoordig voorzien van AI. De slimme technologieën kunnen, in combinatie met het TMS, bepaalde taken automatiseren waardoor planners zich op andere werkzaamheden kunnen focussen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je meer over auto’s en de wereld daar omheen.

Contactgegevens

Via info @ saxo 16vclub.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden